De Marktkramers

De Marktkramers

Vaste marktkramers.   

                                                                                                                                         

Bij de opstart van de markt in 2015 boden drie bioboeren wekelijks hun producten aan. Vandaag maken zij nog altijd de vaste kern uit van de markt. Het gaat om  Jarno Claeys, (groenten en fruit), Peter of ’t Herdertje (zuivel, kaas en eieren)  en Seppe en Hilde van Dubbel Doel (vlees en zuivel). Seppe komt nu om de twee weken.


Sinds januari 2018 is het wekelijks aanbod aanzienlijk toegenomen.

Eerst kwam Ward van atelier Bruud erbij met brood en gebak. Nu is zijn bio-atelier geïntegreerd in de artisanale bakkerij Himschoot.

 

Ondertussen zijn er ook wekelijkse deelnemers die minder essentiële producten aanbieden en de markt nog veel aantrekkelijker maken.

Slym Azzouza voert olijfolie en dadels in van de familieplantages in Algerije. Maar zijn assortiment is veel breder dan dat.

Voor chocolade en chocoladeproducten, die typische Belgische lekkernij, kan je al een paar jaar terecht bij het kraam van chocolatier Mohow.

 

Simon Lootens nam met zijn Kaffeevelo in april 2023 Lauralatte over. Deze populaire koffiebar maakt de markt nog gezelliger.


Lees er alles over hieronder:

Occasionele marktkramers.   

                                                                                                                                                                       

Tijdens  de lente-en zomermaanden  tovert  Sofie  van Sofie’s Tuin  haar zelfgekweekte veldbloemen om tot fleurige boeketten.

Sinds de zomer van 2018 en tijdens de zomer en herfst  komt ook Imker Tim Van Marck regelmatig met zijn honing en honingproducten het marktaanbod verrijken.
Ook nieuwkomers Laurent en Natasja van The little green shop

maken de zomer en herfstmarkt nog aantrekkelijker met hun rijk assortiment aan plantgoed en kruiden.


Wanneer wie er is, kan je terugvinden op de blog:

Bioboer Jarno

Bioboer Jarno weekt en verkoopt biologische groenten en fruit van uitmuntende kwaliteit.
Vooral op de groenten is hij trots want ongeveer driekwart van het ruime aanbod is van eigen teelt.
De eigen oogst wordt aangevuld met producten van collega bioboeren, en indien daar niet voorradig, via biologische groothandelaars. 
Tomaten en komkommers zijn deels van eigen serre, aangevuld met producten van Philip Vermeulen uit Ruddervoorde. Witloof komt van De Levende Aarde in Hertsberge.
Fruit en specerijen worden meestal ingetrokken uit Zuiderse oorden, doch zo veel mogelijk Europees.

De prijskaartjes op de markt hebben bepaalde kleuren. Groen betekent ‘van eigen teelt’, wit betekent ‘Belgisch product’ en zwarte prijskaartjes duiden op buitenlandse herkomst. Aan u de keuze…

 

De sinds 2012 doorwinterde biotuinder kweekt in Pittem op een vruchtbare leemgrond.
Met zijn 1 hectare overkapping (glazen serres en plastic koepels) is hij gespecialiseerd in de vroegste teelten als busselworteltjes, venkel, pijpajuin, sla… en in de winterteelten zoals veldsla en spinazie.
Zijn aardbeien zijn zeer zoet en te verkrijgen van april tot juni. Zelfs bataat durft hij aan.
Op het 3,5 ha grote akkerland buiten, kweekt Bioboer Jarno grove groenten voor het najaar en de winter. Aardappelen, kolen, ajuin, bieten, pompoenen gaan dan in de bewaring om wekelijks marktklaar te maken.
In totaal kweken Jarno en zijn team een 40-tal verschillende soorten groenten op een kleinschalige doch efficiënte manier.

De serres worden niet verwarmd en er worden uiteraard geen chemicaliën gebruikt om schimmels e.d. te weren. De groenten zijn dus ecologisch verantwoord geteeld en altijd 'van het seizoen’.

Jarno is dan ook een gedreven en overtuigde bioboer:

“Mijn visie op landbouw vraagt ernaar om alle schepsels der natuur te aanvaarden. De onverwachte insecten brengen je een boodschap. Ze tonen je de onevenwichten van je manier van telen. Een goede boer leert eruit en is deze verschijnselen dankbaar.”

 

Korte keten is steevast het opzet van het bedrijf.
Naast een bezoek op de markt, kunt u ook een bestelling plaatsen via de webshop. Afhalen kan op verschillende leverpunten op vrijdagavond, of op een van de markten.

vr: Hoevewinkel en bestellingen

za: Markt Brugge

zo: Markt Gent

't Herdertje

Biologische zuivel uit het land van zand, Leie en polder.


Sinds Peter in 2015 met zijn schapen over het dorpsplein van Ettelgem
wandelde, draagt hij de bijnaam 't Herdertje. Ondertussen is er veel veranderd. Samen met zijn vrouw Sarah en kinderen Klaartje en Lana, zijn ze begin 2023 teruggekeerd naar de geboortegrond van Sarah, de vruchtbare zandleem langs de ‘nieuwe’ Leie te Machelen Zulte. Hier start ons nieuwe verhaal.
De schapen blijven natuurlijk, maar het is de bedoeling om hier geiten en koeien te melken, kippen te houden voor eieren en een boomgaard aan te leggen voor het sap.
Op dit moment is onze hoofdactiviteit het verzamelen van biologische producten van de collega boeren in de buurt en deze gezonde lekkernijen naar de consument op de markt te brengen. Van onze eigen dieren hebben we nu al heerlijk zuiver lamsvlees en boerenwild (vlees van geit smaakt immers als hert). In het najaar vullen we onze kisten met fruit uit oude hoogstamboomgaarden om heerlijk natuurlijk sap te laten persen.
In ons kraam vindt je hoofdzakelijk zuivel van biologische telers in de streek van polder en zand. Het gaat om kaas en zuivel van het melkveebedrijf de Zwaluw te Lievegem en het Disschhof te Keiem; geitenzuivel van het Reigershof te Klemskerke en de Volle Maan te Sint-Lievens-Houtem; Schapenzuivel van de Magriete te Sint-Margriete; de top-kazen van het Hinkelspel te Gent en de Damse kaasmakerij, eitjes van Johan en Christine Martens uit Oostamp en vegetarische burgers van La Vie Est Belle in Oostkamp. Aangevuld met een mooi assortiment
biologische bergkazen en Italiaanse streekproducten. Ons hart voor de streek, de natuur en de dieren en zijn zorg voor gezondheid voor mensen, vormen de motivatie voor het Herdertje en zijn gezin.
Je vindt meer info opzijn website en facebookpagina.

Dubbel Doel

Welkom op het biologisch rundveebedrijf van Seppe, Hilde, Koen, Wannes en Louis!


In 2009 namen we het bedrijf van de tante van Hilde over en schakelden het om naar een biologisch bedrijf. We melken een 35tal koeien waaronder Belgisch wit-blauw dubbeldoel zoogkoeien en jersey’s.

De jersey koeien herken je aan hun mooie ogen en kleine gestalte. Ze staan gekend om hun lekkere melk die wat meer vet bevat.

Daarnaast zijn er nog een 20 tal Belgisch wit-blauw dubbeldoel zoogkoeien op het bedrijf.


In 2012 werd een nieuwe stal gebouwd om de koeien voldoende ruimte te geven. Vooraan staan de koeien op roosters. Achteraan is een potstal. Dat wil zeggen dat er in de stal elke dag vers stro bovenop wordt gestrooid totdat de hoop hoog genoeg is. Die mest wordt dan gebruikt op de akkers waar het veevoeder geteeld wordt.


Vlees

Waar melk geproduceerd wordt, worden ook veel kalfjes geboren. We kiezen (uit kalverliefde) ervoor om ook de stierenkalfjes bij ons te laten opgroeien tot ze oud genoeg zijn voor de slacht. Daarnaast worden er maandelijks nog een volwassen rund en enkele varkens geslacht. Een paar keer per jaar ook kippen. Het vlees wordt thuis, op de markt of via voedselteams(in de regio GOOIK)verkocht. Het vlees kan je per stuk of in pakketten van 5 kg kopen. Pakketten kan je enkel hebben op bestelling.


Melk

De melk wordt grotendeels afgezet via de coöperatie Biomelk Vlaanderen. Een ander deel verwerken we zelf tot ijs, rijstpap en pudding, … en verkopen we op de bioMARKT.

Voor het ijs gebruiken we enkel biologische ingrediënten, waarbij we de nadruk leggen op de natuurlijke smaak. Zo bevat ons vruchtenijs enkel ons eigen fruit of fruit van collega landbouwers. Er komen geen kunstmatige smaakstoffen aan te pas. Ook werken we waar mogelijk met fairtrade producten.


Natuurbeheer

Als je de weiden waar de koeien grazen bezoekt, kom je op prachtige plekjes natuur! Knotwilgen, haagkanten, poelen en hoogstamfruitbomen sieren hen.


Haagkanten

Onze weiden zijn omzoomd door hagen met inheemse struiken. In het voorjaar staan de meidoorn en sleedoorn prachtig wit te bloeien. Een paradijs voor bijen en andere nuttige insecten! We onderhouden de hagen met de klepelmaaier.


Knotwilgen

We onderhouden –samen met een team knotters- ook onze knotwilgen. Deze waardevolle bomen zorgen vroeg in het voorjaar voor het eerste voedsel voor de bijen met hun bloeiende katjes. Ze bieden ook nestplaats voor verschillende vogels.


Poelen

We lieten een aantal poelen graven. Zo bieden we een thuis voor kikkers, watersalamanders, libellen, waterjuffers en andere leuke dieren!


Hoogstamboomgaard

Onze hoogstamfruitbomen sieren het landschap! In het voorjaar in bloei, in het najaar vol fruit. De appels laten we persen tot heerlijk appelsap. We plaatsten er ook een steenuilnestkast waar steenuilen veilig hun nest in kunnen bouwen.


Je vindt meer info op onze facebookpagina.

MOHOW

Het verhaal achter "MOHOW Biologische en Ambachtelijke Chocolade" in Gent

 

MOHOW Belgian Chocolates in Gent specialiseert zich in fijne, exclusieve biologische chocolade producten die ambachtelijk in eigen atelier bereid worden met passie en liefde.


Alle ingrediënten zijn dan ook duurzaam en kwaliteitsvol. De origines van onze 'bio Grand Cru de Terroir' chocolades zijn Peru (Nacional), de Dominikaanse Republiek, Belize en Madagascar. Deze worden gemaakt enkel met natuurlijke basisingrediënten zoals ongeraffineerde rietsuiker, zonder smaakstoffen of bewaarmiddelen en met zonnebloemlecithine (i.p.v. sojalecithine).


De biologische chocolade bonen worden gekweekt d.m.v. het 'agroforestry' prinicipe, dat zijn plantages die zich bevinden in het regenwoud. Op die manier doet men niet aan ontbossing en bekomt men de ideale groeiomstandigheden voor de cacaoplant qua vochtigheid en zonlicht. Door samenwerking van de juiste micro-organismen met de planten zelf, behoeven ze geen verdere chemische behandelingen.

Fondant chocolade is ook wel echt fondant... met een minimum van 72% aan cacaogehalte zal u nooit bedrogen uitkomen wanneer u een (h)eerlijk evenwicht verwacht tussen de juiste bitterheid en een fruitige smaak. 


De filosofie achter MOHOW ambachtelijke chocolade Gent is duidelijk: "Handmade with respect for nature".Controle:TÜV Nord BE-BIO-02

BRUUD

“Bruud” is ontstaan uit het brein van Ward Verheyen, en onderscheidt zich door met de beste kwaliteit biogrondstoffen te werken en alles te produceren op ambachtelijke wijze.

Sinds enkele jaren is het roer overgenomen door Stéphanie Bostoen, 4e generatie patissier en geboren tussen de bloem en boter!

Alle bio producten die worden aangeboden in het assortiment worden nu met de hoogste zorgvuldigheid afgewerkt in het atelier van Bakkerij Himschoot, de oudste bakkerij van Gent, welke bestaat sinds 1880!

Initieel werd alles bereid in de kelder van de winkel op de Groentenmarkt te Gent, maar wegens het steeds groeiende succes, zijn we sinds enkele jaren verhuisd met het atelier naar 1 van onze andere winkels, te Dok-Noord, Gent.

Bij ons vindt u naast allerlei soorten brood ook een ruim assortiment ontbijtkoeken, zowel de klassiekers als bio boterkoeken, bio croissants, … maar ook een uitgebreid aanbod vegan ontbijtkoeken, broodpudding, brownie en frangipanne welke enorm

gesmaakt wordt door onze klanten.