De Marktkramers

De Marktkramers

Vaste marktkramers.   

                                                                                                                                         

Drie bioboeren bieden wekelijks hun producten aan: 
Jarno en Christel van ‘t Ambrozijn (groenten en fruit), 
Peter van ’t Herdertje(zuivel, kaas, eieren en brood) en 
Seppe en Hilde van Dubbel Doel (vlees en zuivel).
Sinds januari 2018 kan u ook terecht voor brood
en gebak aan het kraam van Ward van het atelier Bruud.
Laura van Lauralatté maakt de markt nog gezelliger met
haar koffiebar, waar ze ook thee, vers geperst fruitsap,
chocolademelk en verse soep serveert.


Lees er alles over hieronder:
Occasionele marktkramers.   

                                                                                                                                                                       

Tijdens  de lente-en zomermaanden  tovert  Christel Paelinck van ‘tWijveld  haar zelfgekweekte veldbloemen om tot fleurige boeketten.

Sinds de zomer van 2018 en tijdens de zomer komt ook Imker Tim Van Marck
regelmatig met zijn honing en honingproducten het marktaanbod verrijken.
Charles Wailly van Kitchenroots staat bijna wekelijks op de markt.
Vanop zijn bakfiets verkoopt hij drie soorten zelfbereide, suikerarme choco’s en
andere chocoladespecialiteiten. De cacao, hazelnoten en amandelen die hij verwerkt zijn niet alleen biologisch maar ook fairtrade.
Je vindt hem dichtbij de koffiebar van Laura.


Wanneer wie er is, kan je terugvinden op de blog:

't Ambrozijn

Het jonge boerenkoppel Jarno en Christel staat elke week op de biomarkt met een ruim assortiment biogroenten en biofruit.


De groenten zijn grotendeels eigen teelt. Er wordt aangevuld met groenten van collega's uit de buurt en van de biologische groothandel. Op elke prijsbordje staat de herkomst aangeduid zodat de consument bewust kan kiezen voor lokale producten. De groene bordjes zijn eigen kweek! Aardbeien en blauwe bessen zijn ook eigen kweek.

Jarno en Christel zijn sinds 2013 bezig te Oostkamp op 2,5 hectare. Ze kweken meer dan 40 soorten groenten en fruit op grond van de familie van Christel. Ze kiezen voor diversiteit op en rond het veld wat de bodem en de natuur ten goede komt. De insecten en vogels zijn tevreden met de gemengde haag en de vele groenbemesters die het veld sieren. Niet- kerende bodembewerking (= niet ploegen) zorgt ervoor dat de bodem en het bodemleven niet verstoord wordt. Een weerbare en gezonde bodem zorgt dan op zijn beurt voor vitale groenten.


Een overzicht van de collega's waar Jarno en Christel het vaakst groenten en fruit bij halen:


Philip Vermeulen (www.biobedrijfvermeulen.be) uit Ruddervoorde voor onze serregewassen wanneer wij er zelf nog gene hebben: tomaat, komkommer, aubergine, vroege frambozen,.


Koenraad van Eyckeren uit Watervliet voor appelen en peren

Liviniushof (www.livinushof.be) uit Sint-Margriete voor ajuin, sjalot, rode en witte kool. Aardappel ook van bij hen nadat onze eigen voorraad verkocht is.


Daniel Van de Voorde uit Afsnee voor zomer- en herfstframboos

Patrick Devroe uit Ardooie en Peter Braeckvelt uit Wingene voor champignons, shitake, oesterzwam, portobello.


Andere groenteboeren uit de streek hebben een minder vast aanbod, maar nemen we ook van af zoals de Wassende maan uit Deinze, De Zonnekouter uit Deinze, Dirk Hebben uit Poperinge.


Verder vullen wij ons assortiment van lokale groenten en fruit aan met ook buitenlandse biologische producten zoals fair trade bananen, kiwi's, bataat, sinaasappel, enz. Deze komen tot bij ons via biologische groothandel Biofresh. 

Het is aan de consument om zijn eigen keuze te maken binnen het ruime assortiment. Ga je 100% voor lokaal of kies je ook voor buitenlands bio, op elk prijskaartje staat duidelijk de herkomst.

In ons kraam helpen de kleuren van de prijsbordjes u ook op weg om een bewuste keuze te kunnen maken. Groen= eigen teelt, wit = collega bioboer uit België, zwart= buitenlands. 


Je vindt meer info op hun website en facebookpagina.

't Herdertje

Biologische zuivel uit het Brugse ommeland


Sinds Peter met zijn schapen over het dorpsplein van Ettelgem wandelde, draagt hij de bijnaam 't Herdertje.

't Herdertje is een hobbyboer met schapen, geiten en groene asperge,  als hoofdactiviteit verzamelt hij biologische producten van de telers in zijn buurt en brengt deze gezonde lekkernijen naar de consument op de markt.


Zijn schapen grazen in natuurgebied (het Vloethemveld te Zedelgem) en her en der op kruidenrijke weiden.  Ook enkele geiten dartelen mee in dit verhaal maar daarnaast kweekt hij ook jonge geitenbokjes van een naburige bioboerderij in een stalletje in zijn tuin. Het resultaat is een heerlijk zuiver lamsvlees en boerenwild (vlees van geit smaakt immers als hert). Van april tot juni wordt het Herdertje groenteboer en snijdt groene asperges op een bioveldje te Westkerke. In het najaar vult hij zijn kisten met fruit uit oude hoogstamboomgaarden om heerlijk natuurlijk sap te laten persen.


In zijn kraam vindt je hoofdzakelijk zuivel van biologische telers in de streek van polder en zand. Het gaat om kaas en zuivel van het melkveebedrijf het Molenhof in Wijnendale en het Disschhof te Keiem;  geitenzuivel van het Reigershof te Klemskerke en kaasmaker de Zonnegaard te Zuienkerke; brood van de sociale werkplaats Compaan te Gent; eitjes van Johan Martens en vegetarische burgers van La Vie Est Belle in Oostkamp. Om het aanbod te vervolledigen vind je ook kaas van de Damse kaasmakerij, het Hinkelspel te Gent en de Schapenmelkerij te Brakel (niet bio).

Zijn hart voor de streek, de natuur en de dieren en zijn zorg voor gezondheid voor mensen, vormen de motivatie voor het Herdertje.

Je vindt meer info op zijn website en facebookpagina.

Dubbel Doel

Welkom op het biologisch rundveebedrijf van Seppe, Hilde, Koen, Wannes en Louis!


In 2009 namen we het bedrijf van de tante van Hilde over en schakelden het om naar een biologisch bedrijf. We melken een 35tal koeien waaronder Belgisch wit-blauw dubbeldoel zoogkoeien en jersey’s.

De jersey koeien herken je aan hun mooie ogen en kleine gestalte. Ze staan gekend om hun lekkere melk die wat meer vet bevat.

Daarnaast zijn er nog een 20 tal Belgisch wit-blauw dubbeldoel zoogkoeien op het bedrijf.


In 2012 werd een nieuwe stal gebouwd om de koeien voldoende ruimte te geven. Vooraan staan de koeien op roosters. Achteraan is een potstal. Dat wil zeggen dat er in de stal elke dag vers stro bovenop wordt gestrooid totdat de hoop hoog genoeg is. Die mest wordt dan gebruikt op de akkers waar het veevoeder geteeld wordt.


Vlees

Waar melk geproduceerd wordt, worden ook veel kalfjes geboren. We kiezen (uit kalverliefde) ervoor om ook de stierenkalfjes bij ons te laten opgroeien tot ze oud genoeg zijn voor de slacht. Daarnaast worden er maandelijks nog een volwassen rund en enkele varkens geslacht. Een paar keer per jaar ook kippen. Het vlees wordt thuis, op de markt of via voedselteams(in de regio GOOIK)verkocht. Het vlees kan je per stuk of in pakketten van 5 kg kopen. Pakketten kan je enkel hebben op bestelling.


Melk

De melk wordt grotendeels afgezet via de coöperatie Biomelk Vlaanderen. Een ander deel verwerken we zelf tot ijs, rijstpap en pudding, … en verkopen we op de bioMARKT.

Voor het ijs gebruiken we enkel biologische ingrediënten, waarbij we de nadruk leggen op de natuurlijke smaak. Zo bevat ons vruchtenijs enkel ons eigen fruit of fruit van collega landbouwers. Er komen geen kunstmatige smaakstoffen aan te pas. Ook werken we waar mogelijk met fairtrade producten.


Natuurbeheer

Als je de weiden waar de koeien grazen bezoekt, kom je op prachtige plekjes natuur! Knotwilgen, haagkanten, poelen en hoogstamfruitbomen sieren hen.


Haagkanten

Onze weiden zijn omzoomd door hagen met inheemse struiken. In het voorjaar staan de meidoorn en sleedoorn prachtig wit te bloeien. Een paradijs voor bijen en andere nuttige insecten! We onderhouden de hagen met de klepelmaaier.


Knotwilgen

We onderhouden –samen met een team knotters- ook onze knotwilgen. Deze waardevolle bomen zorgen vroeg in het voorjaar voor het eerste voedsel voor de bijen met hun bloeiende katjes. Ze bieden ook nestplaats voor verschillende vogels.


Poelen

We lieten een aantal poelen graven. Zo bieden we een thuis voor kikkers, watersalamanders, libellen, waterjuffers en andere leuke dieren!


Hoogstamboomgaard

Onze hoogstamfruitbomen sieren het landschap! In het voorjaar in bloei, in het najaar vol fruit. De appels laten we persen tot heerlijk appelsap. We plaatsten er ook een steenuilnestkast waar steenuilen veilig hun nest in kunnen bouwen.


Je vindt meer info op onze facebookpagina.

LauraLatté

dit is mijn verhaal:


Vroeger dronk ik elke dag koffie, bij mijn ontbijt en na een middagdip. Ik stond er niet bij stil, het was een gewoonte. Tot ik plots de nuances begon te proeven: soms chocolade, dan weer noten of fruit. Een wereld ging voor me open en ik startte met experimenteren: met bereidingswijzes, soorten koffie, malen en melk stomen. Koffie werd mijn passie.


Naast mijn liefde voor koffie ben ik een fervent fietser. Dus was ik verbaasd toen ik tijdens een citytrip in Berlijn een koffiebakfiets zag. Op die manier kon ik mijn twee passies verenigen: De LauraLatté-fiets werd geboren!


Na een half jaar koffie zetten en verkopen werd ik nieuwsgierig naar het koffieproces. Ik wilde begrijpen hoe koffie geproduceerd wordt: van bes tot kopje. Daarom ging ik twee keer op reis naar Colombia. Ik bezocht verschillende koffieplantages en ontmoette de boeren. Sindsdien verkoop ik bewust fair trade en bio-koffie op de LauraLatté-fiets.


Met mijn bakfiets vind je me sindsdien elke zondagochtend op de bio-markt aan Gent Sint-Pieters. Ik hou er enorm van de gezellige sfeer en de fijne babbels. Want dat doet heerlijke koffie: mensen laten genieten, ze samenbrengen en een rustig momentje geven.